Türkçe Öğreniyorum ("I'm learning Turkish") from TRT: Sixth lesson

Sunday, August 17, 2008


I finally got around to transcribing the sixth lesson of Türkçe Öğreniyorum from TRT Radyo, a program for learning Turkish composed of 100% very slow and easy to understand Turkish, but without a transcript which is still necessary when you're in the middle of learning the language. Here's the link to the mp3, and here's the page with the rest of the podcasts.

I don't think there are any problems with the transcript but it's certainly still possible, so I'm going to ask on the Unilang forums and/or elsewhere to see if anyone will be kind enough to check.

Edit November 19 2008: Looks like the mp3s are either down or being moved, so I've uploaded the episode to YouTube here:



Here's the transcript:

Türkçe Öğreniyorum.
İyi günler, sevgili dinleyenlerimiz. Bugünkü konumuz iyelik ekleri.

Türkçede sahiplik, bağlılık, ait olmayı anlatan eklere iyelik ekleri denir. İyelik ekleri ismin karşıladığı nesnenin bir kişiye, ya da bir nesneye ait olduğunu belirtir. İyelik ekleri isimleri kendinden önce gelen ilgi halindeki bir kişi zamirine, ya da ilgi halindeki bir isme bağlar. Sözgelimi "eviniz nerede?" dediğimiz zaman evin size ait olduğunu söylüyoruz. Yani aslında bu cümle sizin eviniz nerede demektir. Şimdi kişilerle birlikte kullanımına örnekler verelim. Önce önsüzle biten bir kelimeye iyelik eklerini getirelim.

Kelimemiz 'kalem' olsun. Benim kalemim. Senin kalemin. Onun kalemi. Bizim kalemimiz. Sizin kaleminiz. Onların kalemi, veya onların kalemleri.

Kelimemiz 'ev' olsun. Benim evim, senin evin, onun evi, bizim evimiz, sizin eviniz, onların evi, veya onların evleri.

Şimdi de ünlüyle biten bir kelimeye iyelik eklerini getirelim.

Kelimemiz 'anne' olsun.
Benim annem, senin annen, onun annesi, bizim annemiz, sizin anneniz, onların annesi, veya onların anneleri.

Kelimemiz 'araba' olsun.
Benim arabam, senin araban, onun arabası, bizim arabamız, sizin arabanız, onların arabası, veya onların arabaları.

Şimdi geleneklerimizden biri olan 'düğün'le ilgili aşağıdaki metni iyelik eklerine, yani sahip olma durumuna dikkat ederek dinleyiniz.

Düğün.

Bengü, bugün çok mutlu. Çünkü ablası Esra bu hafta sonu evleniyor. Cumartesi günü Esra'nın düğünü var. Esra yirmibir yaşında, ve Türkçe öğretmenidir. Nişanlası Erol da yirmi üç yaşında, ve Türkçe öğretmenidir. Bengü'nün evinde büyük bir düğün hazırlığı var. Düğün için diğer şehirlerde oturan akrabaları geldi. Damadın ailesiyle Esra ve Bengü bugün çarşıya çıkıyorlar. Düğün için, alışveriş yapacaklar. Esra ayakkabı, çanta, ve güzel, şık, beyaz bir elbise almak istiyor. Nişanlası ise, damatlık takım elbise, ayakkabı, gömlek, ve kravat almak istiyor. Bengü de onlarla beraber çarşıya gidiyor. O, ablasına hediye almak istiyor. Ama ablası "sen şimdi bana hediye alma, çünkü sen daha öğrencisin. Ama ben sana bir hediye almak istiyorum" diyor, ve ona bir elbise alıyor. Cuma akşamı Bengü'nün evinde kına gecesi var. Kına gecesi, gelinin ailesinin yanındaki son gecesidir. Bu gecede genç kızlar ve kadınlar şarkılar ve türküler söylüyor, ve oyunlar oynuyorlar. Sonra, ışıklar sonuyor ve gelinin eline kına sürüyorlar. Kına gecesinde Esra'nın annesi çok ağlıyor. Çünkü Esra evden gidiyor. Onun da artık yeni bir evi ve ailesi olacak.

Şimdi de Türkiye'de herkesin tanıdığı iki ünlüyü sizlere kısaca tanıtmak istiyoruz. Lütfen bu metinleri de iyelik eklerine, yani sahip olma durumuna dikkat ederek dinleyiniz.

Yıldız Kenter.

Ünlü bir tiyatro sanatcısı ve yazarıdır. Konservatuvarda ve Müjdat Gezen sanat merkezinde oyunculuk dersleri vermektedir. Eşi ve kardeşi de kendisi gibi sanatçıdır. Türkiye'de ve yurt dışında birçok oyunda başrol oynamıştır. 'Ben Anadolu' onun en ünlü oyunudur. Bütün hayatını tiyatro ve sinema gibi sanat dallarına adamıştır.

İbrahim Kutluay.

Türkiye'de en tanınan basketbol oyuncularından biridir. Bir metre doksan sekiz santrimetrelik boyluyla dikkat çekmektedir. Önceleri Türkiye'de Fenerbahçe basketbol takımında oynuyordu. Daha sonra, yıllarca yurt dışında basketbol oynadı. Şimdi yine eski takımında, yani Fenerbahçe'de basketbol oynamaya devam ediyor. İyi bir tiyatro, opera ve bale izleyicisidir. Bilardo ve satranç oynamak özel zevkleri arasındadır.

Gördüğünüz gibi, size tanıtmaya çalıştığınız bu ünlülerimizin birçok özelliği var. Şimdi söyleyelim bakalım. Sizin neyiniz var?

3 comments:

Anonymous said...

Hello again, it's been a long time...I discovered today that the lessons from TRT are no longer online! Any idea of what might have happened to them? Thank you

Anonymous said...

Search on eMule

Anonymous said...

They're all here (I just downloaded them):

http://www.c7dan.efhbroadband.net/TRT_Turkce_Ogreniyorum_TSR/

Enjoy! :))

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP